Digitalno=Jednostavnije

Iako je sam sirov snimak uvek važan, proizvođenje visikokvalitetnog krajnjeg proizvoda konačno se svodi na uređivanje i miksovanje, a upravo tu se digitalno snimanje pokazuje u najboljem svetlu. Za razliku od trake za snimanje, digitalna audio – dokumenta nemaju gubitke ( osim ako vam ne crkne hard itd. ) što znači da se kvalitet audija ne smanjuje kada se ponavlja uređivanje, miksovanje i snimanje, a fleksibilnost je ogromna. Možete praviti podvige u uređivanju za samo nekoliko sekundi, što bi zahtevalo mnogo veštine, vremena i iskustva sa analognom trakom.

Pomoću softvera kao što su SONAR ili Sound Forge itd. možete jednostavnon snimiti skoro neograničen broj traka, a sa audio – plugin softverom lako dodajete efekte, čistite željene frekvencije, ubrzavate ili usporavate muziku, pa čak možete i da podešavate vokale do virtuelne perfekcije pri pravljenju finalnog miksa. Uz to, možete i da sa velikom preciznošću kopirate snimljene trake koliko god želite puta, što će vam olakšati zamenu loše prateće trake u drugom stihu onim izvođenjem iz prvog stiha.

Poenta je da jedini analogni uređaj koji se može uporediti po ceni sa digitalnom opremom kasetofon sa više traka, a ipak je kvalitet digitalnog snimka mnogo bolji od kasete i skoro jednako dobar ili bolji od trake sa dva kalema. Kao dodatak na skupoću, traka sa dva kalema zahteva mnogo održavanja, koristi mnogo trake pri brzinama od 15 inča u sekundi i komplikovana je za uređivanje, pri čemu zahteva od vas da vrlo precizno koristite žilet i blok za uređivanje. Može se desiti da će vam biti potrebne godine da postanete dobri u tome.

Nastaviće se…

Advertisements

About Bumbarowski

Pro Audio-Production Engineering Freak, Recording specialist, Recording - Production Advisor, Multi-instrumentalist (music artist), Studio musician, Home-Studio Owner, Software engineering pioneer user, Vintage gear fan, Musical Instruments collector..etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: