Uporedno miksovanje u slušalicama

Za razliku od zvučnika ( koji proizvode zvuk u živom akustičnom prostoru), slušalice mogu da zvuče pomalo veštački, jer je svaki-audio kanal izolovan na po jedno vaše uvo. Tu nema prostora za međusobni uticaj zvučnih talasa sa vašim prostorom za snimanje ili sa vašom glavom pre nego što stignu do bubne opne. Zbog toga miksevi u slušalicama mogu lako da postanu zbrka kompleksnog pomeranja faza koje mogu da dovedu do promene, prikida i/ili kašnjenja frekvencija. Krajnji rezultat je da inače gladak miks u slušalicama može ponekad da zvuči veoma grubo kada se sluša preko zvučnika.

Kada je u pitanju prostorno postavljanje zvuka ili efekti kao što su odjek i kašnjenje, miks u slušalicama je u principu precizan, osim ako preterano koristite efekat pomeranja faze. S’ druge strane pomoću slušalica je skoro nemoguće postići bilio koju vrstu efekta 3-D tipa tako da bude precizan , jer standardne slušalice hvataju celo polje zvuka u pravoj liniji u odnosu na svaku stranu stereo-polja.

Problem koji je verovatno najjednostavnije zaobići pri izboru slušalica jeste naći slušalice koje imaju odličnu reakciju basa i ravnu reakciju frekvencija kroz ceo spektar. Loša reakcija basa će skoro svaki put pokvariti zvuk miksa u zvučnicima, a slušalice koje su previše jasne dovešće do toga da miks zvuči mutno kada se sluša preko zvučnika.

Nije lako uskladiti miks u slušalicama i na zvučnicima, ali je moguće. Na nesreću, to možete naučiti od drugih. Dobri miksevi koji se rade pomoću slušalica samo su stvar iznalaženja načina da se dođe do cilja, što znači da biste uvek morali da proverite finalni rezultat na zvučnicima.

Nastaviće se…

Advertisements

About Bumbarowski

Pro Audio-Production Engineering Freak, Recording specialist, Recording - Production Advisor, Multi-instrumentalist (music artist), Studio musician, Home-Studio Owner, Software engineering pioneer user, Vintage gear fan, Musical Instruments collector..etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: