Izbor mikrofona

Pitanje subjektivnog odnosa prema snimanju vokala ima veći značaj za profesionalnog studijskog inžinjera , nego za kreatora u svom malom studiu. Ovaj drugi naime nailaziće na mnoge teškoće. Mala je verovatnoća da ćete u kućnoj postavci studija mikrofon moći da koristite za bilo šta drugo osim za vokale ( sa mogućim izuzetkom gitara i živih bubnjeva ). Takođe je, na žalost, verovatno da nećete sebi moći da priuštite ni prostor ni instrumente, ni više mikrofona, neophodnih da pravljenje više živih snimaka bude vredno utrošenog vremena.

Ekspolozija poklonika kučnog snimanja u protekloj deceniji stvorila je tržište koje je nagnalo proizvođače na ponudu velikog broja jeftinih mikrofona i mikrofonskih pretpojačala. Ovakva ponuda međutim može da odgovara potrebama samo muzičara – početnika i ” umetnika ” koji proizvode veliki broj niskokvalitetnih muzičkih modela koji u suštini svi zvuče skoro isto i daju užasan rezultat.

Mikrofonsko pretpojačalo preuzima izlazni signal mikrofona ( ponekad sa dodatkom malog DC 48 – voltnog kola – Fantom ) i pojačava ga sa oko -60 do -50 dB na prihvatljiv nivo za snimanje od ili -10 dB ili +4 dB. Ono je neophodno jer većina mikrofona nema nema ugrađenu dovoljnu pojačanost signala. Sam termin ” mikrofonsko pretpojačalo ” treba razlikovati od drugih sličnih. Mikrofonsko pretpojačalo ne može samostalno da obavlja svoju funkciju ( nivo pojačanja obično nije dovoljan da bi se jasno čuo ) već su mu potrebni spoljno pretpojačalo ili mikseta koja će ga dalje pojačati.

Nikada nemojte snimati vokale tako što ćete uključiti mikrofon direktno u osmoinčni priključak na zvučnoj karti. Koristite mikrofonske ulaze na spoljnoj mikseti ili posebnom spoljnom mikrofonskom pretpojačalu. Frekvencija odgovara uobičajenog mikrofonskog ulaza na zvučnoj karti nije dovoljna za išta makar slično dobrom izvođenju.

Postoje dva osnovna tipa mikrofona ( pored još nekih kao što su trakasti, ali o njima neki drugi put ) : dinamički i kondenzatorski . Iako ćete primetiti da su dinamički mikrofoni jeftiniji, za snimanje vokala nisu ni do kolena ( obično mnogo skupljim ) kondenzatorskim mikrofonima.

Dinamički mikrofoni

Shure: SM-58

Shure: SM-58

Dinamički mikrofoni koriste žičani kalem okačen preko magneta koji prihvata zvučne talase. Kalem se, pod uticajem talasa pomera preko magneta i proizvodi voltažu koja je elektronski ekvivalent zvuku. Dinamički mikrofoni šalju umereno preciznu reprodukciju zvuka, ali njihova preciznost određena više protokom voltaže nego izvornim zvukom, npr. vašim pevanjem.

Dinamički mikrofoni sa membranom daleko su najpopularniji za snimanje i izvođenje uživo. Zbog svog jednostavnog dizajna mogu da podnesu mnogo zloupotrebljavanja i ne zahtevaju izvor voltaže da bi ispravno radili. Dva najčešće korišćena dinamička mikrofona su Shure: SM – 58 i SM – 57 modeli, ali postoji još mnogo drugih , sličnih dinamičkih mikrofona od proizvođača kao što su ” Audio – Technica “, ” Senheiser “, AKG itd.

Plastični mikrofoni sa lokalnog buvljaka ili generički računarski mikrofoni koje ste videli na stalcima ili slusalicama takođe su dinamički mikrofoni sa malom membranom . Ne dirajte ih osim ako nemate drugog izbora. Bez obzira na to koliko dobro zvuče vaš ili pevačev glas, ovi mikrofoni vam nikada neće pružiti dobar zvuk.

Electro-Voice RE-20

Electro-Voice RE-20

Dinamički mikrofoni sa velikom membranom su ređi, ali se redovno koriste za veoma glasne instrumente sa puno basa, kao što su kik bubnjevi, zvučnici sa bas-pojačalom, duvački instrumenti i u nekim slučajevima kod gitarskih pojačala. Oni, međutim nisu dovoljno dobri za snimanje vokala , osim ako oni zvuče kao recitovanje. Veoma popularan dinamički mikrofon sa velikom membranom je ” Electro-Voice ” RE – 20 koji je već godinama favorit među spikerima i inžinjerima ( za bubnjeve ), kao i SM – 7.

Preciznim prenošenjem frekvencija srednjeg i visokog opsega  ( koji čine najvažnijji deo vokalnog izvođenja ) tokom snimanja vokala preko dinamičkih mikrofona u vašem malom studiju, dobićete prilično vernu generalnu vokalnu reprodukciju, ali ćete izuzetno retko postići i topao, bogat zvuk glasa. Za zaista ubitačan snimak vokala, morali biste da razmislite o kondenzatorskom mikrofonu.

Kondenzatorski mikrofoni

Neumann U-89

Neumann U-89

Kondenzatorski ( ili radio – kondenzatorski ) mikrofoni hvataju zvuk na malo drugačiji način nego dinamički. Kondenzatorski mikrofon koristi rastegnutu membranu postavljenu paralelno sa tankom pločom koja je pod naponom. Električna struja se šalje i kroz membranu i kroz ploču, a fluktacija u membrani pravi male promene u struji, proizvodeći na taj način izlazni signal. Sam napon obično dolazi sa DC naponskog izvora, baterije ili u slučaju  pretpojačala mikrofona ili miksete, 48 – voltnog ” fantomskog izvora struje “.

Ključne osobine kondenzatorskih mikrofona su njihov dvodelni dizajn, ploča koja je uvek pod naponom i vrlo tanka membrana: što im omogućava da budu mnogo precizniji od dinamičkih mikrofona, posebno kod srednjih i visokih frekvencija, a upravo to su mesta koja zahtevaju preciznost tokom snimanja vokala.

Drugo je pitanje činjenica da kondenzatorski mikrofoni obično nisu toliko snažni koliko dinamički, zbog čega i nisu zgodni za korišćenje na bini. Međutim, uz minimalno održavanje oni su savršen izbor za studijsko okruženje.

Kao što je to slučaj i sa dinamičkim mikrofonima, postoje i kondenzatorski mikrofoni sa malom i velikom membranom. Oni sa malom membranom imaju odličnu reakciju na visoke frekvencije i odlični su za bubnjeve, akustične gitare ili skoro bilo koji drugi žičani instrument kod koga su visoke frekvencije vrlo bitne.

Za snimanje vokala su međutim najbolji kondenzatorski mikrofoni sa velikom membranom. Njome postižete puniji i topliji zvuk, a srednje i visoke frekvencije bivaju precizne i bogate. Najpopularniji proizvođači su Neumann i AKG, mada danas postoji čitav spektar mikrofona koje možete prilagoditi dubini vašeg džepa.

Nastaviće se…

Advertisements

About Bumbarowski

Pro Audio-Production Engineering Freak, Recording specialist, Recording - Production Advisor, Multi-instrumentalist (music artist), Studio musician, Home-Studio Owner, Software engineering pioneer user, Vintage gear fan, Musical Instruments collector..etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: