Malo o Zvučnicima

Dobri zvučnici su suštinski deo procesa snimanja u vasem studiju. Vrednost donošenja prave odluke u vezi sa zvučnicima jedna je od onih stvari koju možete prevideti do određenog trenutka, ali ali kada on dođe, stvari mogu postati vrlo ružne. Na kraju krajeva, vaši zvučnici su ti koji vam pružaju glas koji se čuje, a koji proizlazi iz el. signala koji čine vašu muziku i ne bi trebalo da te signale ugrozite lošom odlukom.

U stvari zvučnici za nadgledanje su jedna od najslabijih karika u lancu vašeg studija. Zbog toga nije neobično da muzičari potroše na zvučnike skoro isto koliko i na sistem snimanje da bi postigli odgovarajuću ravnotežu između kvaliteta i uloženog novca. Normalno, u praksi je dovoljno teško i primarne komponente vašeg malog studija ( prostor, računar, mixetu, zvučnu kartu itd. ) pa je najbolje zvučnike smatrati jednom od stvari za koju treba da potrošite koliko god možete. Na duže staze ćete biti mnogo srećniji.

Idealno, studijski zvučnici bi trebalo da imaju jednaku ili ravnu reakciju u spektru frekvencija. Tačnost je ovde ključni cilj i ako vaši zvučnici neprecizno kolorišu signal probojima ili rupama u frekvencijama, to će proces miksovanja učiniti napornim, posebno ujednačavanje. Kada počnete premalo ili previše da kompenzujete loše zvučnike, može se desiti da na kraju vaši miksevi imaju previše sopranskih ili frekvencija basa na drugim zvučnicima, a to nikada nećete znati. Na nesreću, nepristrasno postavljanje zvučnika za nadgledanje u vašem malom studiju mnogo je teže nego što vi mislite. Uprkos podužem spisku tehničkih tvrdnji prizvođača zvučnika, sve je stvar slučaja. Uvek bi trebalo da međusobno uporedite zvučnike u prodavnici, pregledate Internet strane proizvođača i pročitate sve recenzije koje možete da nađete na mreži.

Kada upoređujete zvučnike, pazite da što više uskladite nivoe, pošto glasnija muzika obično zvuči bolje.Oslušnite da li je ton jasan i kvalitetan na različitim na različitim frekvencijama; ne bi trebalo da se javlja distorzija ili preterano zujanje. Naravno, kad se odlučite i donesete zvučnike kući, moraćete da ih isprobate i sa akustikom vašeg studijskog prostora.

Nastaviće se…

Advertisements

About Bumbarowski

Pro Audio-Production Engineering Freak, Recording specialist, Recording - Production Advisor, Multi-instrumentalist (music artist), Studio musician, Home-Studio Owner, Software engineering pioneer user, Vintage gear fan, Musical Instruments collector..etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: