ADC/DAC i obrnuto

Pošto je zvuk po svojoj prirodi analogan, šablon audio-talasa mora da se konvertuje u brojeve da bi računar ili neki drugi uređaj za digitalno snimanje mogao da snimi te brojeve ( o brojevima u predhodnom postu ) kao sliku vaše muzike. Deo uređaja koji to radi zove se pretvarač analognog u digitalni zapis- ili ADC, što je skraćenica od Analog to Digital Conventer. U mnogim slučajevima, računarski čip vrši digitalizaciju upravlja i analogizacijom. Otuda, videćete DAC/ADC ili ACD/DAC ili čak metuzalemski AD/DA. Takođe ćete primetiti da se oba tipa pretvarača u slengu nazivaju A/D pretvarači.

Slično tome, postoji DAC ( Digital to Analog Conventer ), odnosno pretvarač digitalnog u analogni zapis, koji konvertuje brojeve nazad u analogni audio signal koji čijete za vreme preslušavanja. Zašto? To večito Zašto? Zato što za sada nijedno ljudsko biće nije uspelo da čuje brojeve! Osim pojedinaca iz matrixa…:) Dodatno, uređaji za digitalno snimanje koriste filtere da bi izbacili nepoželjne zvučne podatke koji su iznad ili ispod frekfencija koje registruje ljudski sluh. Npr. šum ili radio frekfencije se često isključuju u toku ADC procesa da bi se proizveli čistiji rezultati.

Uređaj za digitalno snimanje čuva semplove ( i podešeno vreme svakog od njih ) koje prima. Ako se ovaj uređaj nalazi na kompujterskoj matičnoj ploči ili zvučnoj karti, količina podataka koja može da čuva ograničena je samo veličinom hard-diska-diskova na računaru. Ako se nalazi na digitalnoj audio radnoj stanici DAW ( Digital Audio Workstation ), onda je ograničen fiksnim hard-diskom u njoj i memoriji na ploči.

Analogni signal (džitra, mikrofon ) —- Konventor analognog u digitalni signal —- Digitalno predstavljanje —- Digitalni snimak —- Konventor digitalnog u analogni snimak —- Audio oblik —- Pojačalo/Zvučnici.

Princip je prilično jednostavan samo neki vole da ga zakomplikuju…. 🙂

Nastaviće se…

Advertisements

About Bumbarowski

Pro Audio-Production Engineering Freak, Recording specialist, Recording - Production Advisor, Multi-instrumentalist (music artist), Studio musician, Home-Studio Owner, Software engineering pioneer user, Vintage gear fan, Musical Instruments collector..etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: