Nešto o magiji stvaranja i njenog beleženja

U ovim blogovima ćemo se baviti praktičnim delovima muzike. Od ideje do finalnog produkta.

  1. Koja je suština “profi” studija?
  2. Analogno vs. digitalnog snimanje?
  3. Kako napraviti spisak stvarno potrebne opreme u kucnom studiju?
  4. Svašta

1.  Suština profi studija su pare, i šta sve one mogu da pruže. Pružaju vam u najmanju ruku kvalitetan snimak. Oko vas će biti gomila profi inžinjera, producenata koje slušaju drugi profesionalni inžinjeri i producenti. Ali to nisu vaši slušaoci. Sa njihovom ekipom verovatno nećete imati problema jer su dobro prostudirali umetničku psihologiju i poštuju onu da je vaš novac njihovo vreme. Ali ipak treba biti oprezan pre prodavanja nekog nasledstva ili dizanja kredita.

2.  O ovome se polemiše decenijama, naročito u inžinjerskim i muzičarskim krugovima.

Digitalno snimanje se uglavnom koristi u kućnoj varijanti mada DAW konzole i DAT uređaji preuzimaju primat u profesionalnim studijima.Razlozi:novac, prostor i kvalitet. O opremi nesto vise u nekom od drugih nastavaka.

Za analogni snimak vam je potrebna izvrsna tabla za mixovanje sa 64 trake, ogromni kompleti efekata i cirka 10000 evra vredan dvoinčni magnetofon sa dva kalema. Jednostavno nećete moči da proizvedete isti kvalitet zvuka, za iste pare koje bi postigli sa digitalnom opremom. Pa ako i uspete da nabavite izvrsno visoko kvalitetnu anolognu opremu, moraćete obezbediti tri do pet puta veći prostor od digitalne postavke koja zauzima prostor veličine kade. O analognoj “toploti” i opremi u nekom od sledećih nastavaka.

3.   Mixete- Behringer, Soundcraft, Mackie, Alesis….

Računarski sistemi- Compaq, Dell ili bilo sta sto je novo i stabilno

Zvučne karte- Kod nas se uglavnom nailazi na Soundblaster karte koje imaju veoma kvalitetne modele, ali treba   razmotriti i druge varijante.

Programi za digitalno snimanje- Na tržištu postoji mali milion programa, ali bi licno stavio akcenat na Cubase, Reason, Sound Forge itd.

4. Svašta

Nastavak sledi…

Advertisements

About Bumbarowski

Pro Audio-Production Engineering Freak, Recording specialist, Recording - Production Advisor, Multi-instrumentalist (music artist), Studio musician, Home-Studio Owner, Software engineering pioneer user, Vintage gear fan, Musical Instruments collector..etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: