Digitalna Audio Traka-DAT

Laički gledano, snimanje zvuka kao digitalnog audija liči na snimanje analognim kasetofonom. Na prvi pogled se teško nalazi razlika, ali je ona ustvari ogromna. Digitalno snimanje audija, mnogo uprošteno objašnjeno, podrazumeva snimanje brojeva na računar, a ne šablona na analognu magnetnu traku. Tu dolazimo do one ogromne razlike: brojevi su obično mnogo ali mnogo precizniji od trake, osim ako imate kinte za visokokvalitetnu i veoma skupu traku, pa onda opremu koja je potrebna za korišćenje iste, naravno lovu za održavanje i prostor za smeštaj.

DAT (Digitalna Audio Traka) :

je medijum koji čuva digitalni audio u digitalnom obliku, nešto slično hard-disku. Postoji veliki broj DAT-ova i komponenti na tržištu, najčešći su oni koji koriste ADAT standard koji omogućava čuvanje multiple tracking-a. DAT može da bude alternativa snimanja na hard disku, ali normalno i košta više i teža je za usklađivanje sa softverom i/ili kompujterom, sporija je od hard-diska. DAT trake su prilično jeftine ako se u obzir uzme da su prilično dobra alternativa za pravljenje matrica. Dali je DAT otišao u istoriju to vi odlučite sami…

Nastaviće se…

Advertisements

About Bumbarowski

Pro Audio-Production Engineering Freak, Recording specialist, Recording - Production Advisor, Multi-instrumentalist (music artist), Studio musician, Home-Studio Owner, Software engineering pioneer user, Vintage gear fan, Musical Instruments collector..etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: