Analogno vs. Digitalno snimanje

Kada je Ser Džordž Martin započeo svoju saradnju sa čuvenom četvorkom, imao je tehnološki ekvivalent uređaju za snimanje sa četiri trake. To je bila tehnologija tog vremena i bio je potreban odličan sluh i mnogo mukotrpnog rada da bi se prevele mogućnosti i talenat ” Beatlesa ” na traku. Nemojte ni za trenutak pomisliti da problemi sa ujednačavanjem, šumom na traci, nepredvidljivim opremom, lošim reagovanjem mikrofona i inferiornim instrumentima nisu bili deo Ser Džordžove svakodnevice.

Bez obzira da li volite ” Beatlese ” ili ne, morate ceniti činjenicu da je Ser Džordž uspeo da prevaziđe ograničenja tadašnje tehnologije i napravio zapanjujuće dobre snimke. Uspeo je jer je imao umetničku viziju ( i strašno dobre muzičare i kompozitore sa kojima je radio ) i jer je poznavao sve lukavosti i komplikacije svakog dela opreme koju je morao da koristi.

Ipak, Ser Džordž bi danas bio verovatno prva osoba koja bi vam kao umetniku u vašem malom studiju, savetovala da iskoriste prednosti tehnologije digitalnog snimanja. Zašto? Zato što je lakše, jeftinije a rezultati koje u kućnoj varijanti dobijate bolji su od analogne tehnologije. Iako širom sveta još uvek postoji određeni broj tradicionalnih analognih ili hibridnih analogno – digitalnih studija koji još uvek prave hit snimke, oni imaju mnogo stvari koje većina vas nema, uključujući novac, inžinjersko osoblje koje radu posvećuje puno radno vreme i mnogo iskustva. Pa čak i sa svom tom profesionalnom opremom i iskustvom ponekad se javljaju značajne razlike u kvalitetu snimanja od studija do studija.

Naravno, prelaskom na digitalnu tehnologiju niste dobili dozvolu da ignorišete fundamente snimanja, obrade i miksovanja zvuka. Na primer, bez obzira na to da li vršite kompresiju trake basa klikom miša ili za to koristite zasebnu jedinicu, i dalje morate znati koji odnos kompresije treba da koristite i kako da podesite parametre ulaza, kašnjenja i nivoa jačine zvuka. Ipak, videćete da upoznavanje sa radom u digitalnom studiju neće biti toliko teško, već će vam biti dovoljno tek par saveta da krenete u pravom smeru, za razliku od analogno.

Nastaviće se…

About Bumbarowski

Pro Audio-Production Engineering Freak, Recording specialist, Recording - Production Advisor, Multi-instrumentalist (music artist), Studio musician, Home-Studio Owner, Software engineering pioneer user, Vintage gear fan, Musical Instruments collector..etc.

Leave a comment